Voetreflexologie traditioneel

Voetreflexologie is een eeuwenoude massage van speciale punten op de voeten. De oudste verwijzing is al meer dan 4000 jaar oud.

Onze voeten weerspiegelen ons hele lichaam. Door met een speciale duimtechniek de reflexzones te masseren, ontstaat er in het betreffende deel van het lichaam een reactie.

Door het masseren van deze reflexzones worden blokkades opgeheven waarna de doorbloeding en de energiedoorstroming toenemen en het zelfgenezend vermogen van ons lichaam gestimuleerd wordt. Dit leidt tot een betere gezondheid, vitaliteit en ontspanning van lichaam en geest. Je voelt dat je lichamelijke en mentale welzijn verbetert.

 

Voetreflexologie valt onder de natuurgeneeskunde en is een holistische behandelwijze. Het basisprincipe van de natuurgeneeskunde is het bevorderen van de gezondheid en het zelfgenezend vermogen en is niet gericht op de ziekmakers. Holistisch betekent dat naar het gehele individu wordt gekeken en dat het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen de symptomen.

 

Door de massages wordt ook de homeostase, het evenwicht van het lichaam, bevorderd.

VoetreflexPlus

In het tweede jaar van mijn studie VoetreflexPlus, het verdiepingsjaar, wordt er verder ingegaan op de Chinese manier van masseren (dit is de Plus in VoetreflexPlus). Hierbij worden de meridianen gemasseerd. Aanvullend, als onderdeel van een voetreflexmassage, of als een op zichzelf staande massage. Meridiaanmassages zijn zogenaamde energetische massages.

Deze meridiaanmassages worden gedaan of op de onderbenen en voeten of op de onderarmen en handen, al naar gelang welke meridianen gemasseerd (moeten) worden.

Meridianen zijn energiebanen die min of meer verticaal door ons lichaam lopen. Als er ergens in een meridiaan een verstoring zit, kan dit overal in het verloop van die meridiaan klachten geven. Zo kan het zijn dat je verschillende pijntjes of kwaaltjes hebt die allemaal aan één kant van je lichaam zitten. Mogelijk is de oorzaak daarvan een verstoring in een meridiaan, waardoor de (levens)energie (in het Chinees: Qi, Chi of Ki) niet vrij door die meridiaan kan stromen. Qi is de levenskracht en de geest van het lichaam en is nodig om je fysiek en mentaal gezond en vitaal te houden.

Op de meridiaanbanen liggen ook acupunctuurpunten. Deze kunnen heel specifiek worden gemasseerd, wat de meridiaanmassage nog effectiever maakt. Door het masseren van een meridiaan en de acupunctuurpunten daarop verbetert de doorstroming en kunnen verstoringen worden verminderd, zodat Qi weer vrij door je lichaam kan stromen.