Over mij

Ineens stond ik in vuur en vlam! Het was zover, ik wist het meteen, er was geen twijfel mogelijk.

Rewind naar eind jaren 80. “De dampen slaan van je rug, mam!” We moesten er een beetje om lachen dat mijn moeder (vooral tijdens het koken) midwinter in haar T-shirt buiten ging staan. Wij wisten wel dat mijn moeder in de overgang was, maar verder werd er niet veel over gezegd. “Later zul je nog wel aan me denken.”, zal mijn moeder hebben gedacht.

De overgang luidt een ander tijdperk in, waarin je echt voor jezelf kan en moet kiezen. Het roer omgooien, een opleiding volgen, doen wat echt bij je past en wat je vanuit je hart graag doet.

En nu is het dus later. Gelukkig wordt er nu wél over de overgang gesproken en wist ik van tevoren ongeveer wat ik kon verwachten. Ik wist dat het met meer klachten dan alleen opvliegers gepaard kan gaan. Dat sommige vrouwen fluitend door de overgang gaan en nergens last van hebben, terwijl anderen zoveel (fysieke en mentale) klachten hebben, dat ze niet meer normaal kunnen functioneren of zichzelf niet meer herkennen.

Bij mij begon het met opvliegers, vlak voordat ik startte met mijn opleiding tot VoetreflexPlus-therapeut. Tijdens deze opleiding kreeg ik om de week een voetreflexbehandeling en na een paar maanden realiseerde ik me ineens dat ik al een tijdje geen opvliegers meer had gehad. Dat was interessant!

Daarnaast ging ik een vriendin behandelen, die soms wel 4 of 5 opvliegers per uur had. Overdag én ’s nachts! En die slechte nachtrust had natuurlijk ook mentale gevolgen. De voetreflexbehandelingen gaven fantastische resultaten. Zowel de frequentie als de heftigheid van de opvliegers namen af en zij merkte ook dat ze zich mentaal veel beter voelde. Ik vond het zo fijn dat ik haar overgangsklachten op deze weldadige manier kon verlichten, dat ik besloot om hier een specialisatie voor te volgen. Zo kan ik vrouwen nog beter helpen met hun overgangsklachten.

Ik heb behoorlijk last gehad van de overgang en dan met name van de opvliegers, die had ik vaak en heftig. Ik ben toen onder behandeling geweest bij Linda en kreeg voetreflexbehandelingen speciaal voor overgangsklachten. De behandelingen hielpen goed en ik werd er rustig van, wat ik als zeer prettig ervaarde in een periode waarin ik minder lekker in mijn vel zat. – Miep

Dit is typisch Linda:

  • Ik ga uit van de eenheid van lichaam en geest. Dat betekent dat ik ervan overtuigd ben dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden en dat een positieve instelling bevorderlijk is voor lichamelijk welzijn.
  • Ik kan erg direct zijn in mijn communicatie en durf ook de gevoeliger liggende onderwerpen, zoals mentale problemen, onverklaarbare huilbuien of geen zin meer hebben in seks, aan te snijden.
  • Ik vind het fijn om de behandeling zoveel mogelijk in stilte te doen, zodat ik meer aandacht kan hebben voor de voeten en wat ze mij “vertellen”.

Mijn visie

De klachten die vrouwen ervaren door de overgang (of (peri)menopauze), worden veroorzaakt door een verandering in de verhouding van verschillende hormonen. Ik ben ervan overtuigd dat dat je met voetreflexbehandelingen je overgangsklachten kunt laten afzwakken of zelfs laten verdwijnen. Voetreflexologie richt zich namelijk op het in balans brengen van het hele lichaam en de lichaamsprocessen (met een duur woord: homeostase) en is daarom heel geschikt om de hormoonhuishouding in balans te krijgen.

Een andere manier om de hormoonhuishouding in balans te brengen is hormoonsuppletie, maar dat is in Nederland niet erg populair. En ik kan me voorstellen als de klachten vervelend zijn, maar niet ontzettend vervelend, of wanneer iemand al verschillende medicijnen gebruikt, dat iets innemen, opsmeren of opplakken niet de voorkeur heeft. Daarbij is hormoonsuppletie is ook niet voor iedereen geschikt. Ik ben zeker niet tegen hormoonsuppletie, maar als een voetreflexbehandeling, wat ook een heerlijke, ontspannende, massage is, zorgt voor een afname of het verdwijnen van je overgangsklachten, dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Als je mij echt zou kennen, zou je weten dat….

  • ik heel enthousiast aan van alles kan beginnen, maar dat ik wat meer moeite heb om dingen af te maken. Er liggen dus best veel onafgemaakte (onafgehaakte) dekens en halfvol geschreven memoboekjes bij mij in huis;
  • ik zó van boeken hou, dat ik soms in wel vijf boeken tegelijkertijd aan het lezen ben. Ondanks dat het daarom best lang duurt voordat ik een boek uit heb, werkt het prima voor mij. Omdat het verschillende soorten boeken zijn, raken ze in mijn hoofd niet verstrikt;
  • ik op mijn 26e op de bonnefooi naar Kos (Griekenland) ben verhuisd en daar met veel plezier reisleidster ben geweest;
  • ik in 2020 met mijn man vanuit de Randstad naar de Achterhoek ben verhuisd, omdat wij hier ons veel meer thuis voelen (en dat we daar nog geen moment spijt van hebben gehad);
  • ik gek ben op mijn kat en echt hónderden foto’s van haar op mijn telefoon heb en dat wij hele gesprekken hebben in het katterwaals.