Magnesium?

Weet je dat als je last hebt van spijsverteringsproblemen, innerlijke onrust, prikkelbaarheid, als je menstruatieklachten hebt, of last van moeheid, migraine, stress, burn-out, slaapstoornissen, fibromyalgie of artrose, dit zou kunnen komen doordat je magnesium tekort komt? En dat het toevoegen van magnesium kan zorgen voor vermindering van jouw klachten of zelfs het verdwijnen ervan? Of misschien ben je een fanatieke sporter? Lees ook dan vooral even verder!

Het technische verhaal

Even kort het technische verhaal. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor allerlei processen in het lichaam en voor lichamelijke en mentale groei en energie. Bovendien zorgt magnesium voor de opname van verschillende andere mineralen (waaronder calcium), die zonder magnesium niet door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Een tekort aan magnesium kan dus ook leiden tot andere tekorten. Helaas kan het lichaam zelf geen magnesium aanmaken en kan het ook maar een geringe hoeveelheid opslaan. Dagelijkse toevoeging is daarom noodzakelijk. De samenwerking met calcium is trouwens een belangrijke, want calcium zorgt voor spierspanning en magnesium zorgt voor de ontspanning van spieren.

Het “winnaarsmineraal”

Sporters hebben sowieso veel winst te behalen met het toevoegen van magnesium. Met meer magnesium lopen sporters sneller, duurt het langer voordat ze moe worden en herstellen ze zich sneller. Ook het gebruik van magnesium op de huid direct na de inspanning kan ervoor zorgen dat er minder of geen spierpijn (verzuring van de spieren) ontstaat.

Magnesium toevoegen. Hoe dan?

Je vermoedt dat je magnesium tekort komt, wat dan? Er zijn meerdere manieren om magnesium toe te voegen. Door voeding, maar daarnaast ook door een supplement dat je slikt of door het gebruik van magnesium op de huid.

Voeding

Magnesium zit onder andere in tarwezemelen, zonnebloempitten, cacao, pompoenpitten, lijnzaad, quinoa, cashewnoten, sojabonen, amandelen, witte bonen, gierst, kikkererwten, pinda’s, havervlokken en zilvervliesrijst.

Helaas is de oorspronkelijke hoeveelheid magnesium in deze voedingsmiddelen drastisch verminderd door monocultuur, overbemesting en industriële verwerkingsprocessen.

Supplement

Het slikken van magnesium in pilvorm is veruit de makkelijkste manier. Echter, naar schatting wordt 60 tot 70% van het magnesium niet benut door het lichaam. De maag kan maar een beperkte hoeveelheid verwerken, wat leidt tot klachten van dunne ontlasting of diarree bij het gebruik van pillen.

Toediening via de huid.

Door de opname via de huid omzeil je het maag-darm kanaal. Deze manier van opname wint snel terrein. Deze manier van toediening kan door middel van een spray (magnesiumolie) of door middel van een (voeten)bad met magnesiumkristallen.

Permsal Magnesium

Deze producten kunnen helpen als je magnesium tekort komt.
De Permsal-producten die je bij mij kunt kopen.

Ik ben zelf zó overtuigd van de werking van magnesium, dat ik besloot magnesium in mijn praktijk te gaan gebruiken en verkopen. Ik heb gekozen voor de magnesium die via de huid opgenomen kan worden, omdat ik de producten dan in een behandeling kan verwerken.

Na onderzoek kwam ik uit bij de producten van Permsal, die van uitstekende kwaliteit zijn. Zij maken gebruik van de magnesium die wordt gewonnen uit de voormalige Zechsteinzee. Een zee die 250 miljoen jaar geleden is ingedroogd en een unieke zoutlaag heeft achtergelaten. Eén van de bronnen van magnesium in de Zechsteinzee ligt in Groningen, wat extra goed nieuws is wat betreft de ecologische voetafdruk.

In een aantal artikelen (“Files”) zal ik de verschillende toepassingsgebieden van magnesium bespreken.