In het tweede jaar van mijn studie VoetreflexPlus, het verdiepingsjaar, wordt er verder ingegaan op de Chinese manier van masseren (de Plus van VoetreflexPlus). Nu worden ook meridianen gemasseerd, aanvullend als onderdeel van een voetreflexmassage of als een op zichzelf staande massage. Meridiaanmassages zijn zogenaamde energetische massages,

Deze meridiaanmassages worden gedaan of op de onderbenen en voeten of op de onderarmen en handen, al naar gelang welke meridianen gemasseerd (moeten) worden.

Meridianen zijn energiebanen die min of meer verticaal door ons lichaam lopen. Als er ergens in een meridiaan een verstoring zit, kan dit overal in het verloop van die meridiaan klachten geven. Zo kan het zijn dat je verschillende pijntjes of kwaaltjes hebt die allemaal aan één kant van je lichaam zitten. Mogelijk is de oorzaak daarvan een verstoring in een meridiaan, waardoor de (levens)energie (in het Chinees: Qi, Chi of Ki) niet vrij door die meridiaan kan stromen. Qi is de levenskracht en de geest van het lichaam en is nodig om je fysiek en mentaal gezond en vitaal te houden.

Op de meridiaanbanen liggen ook acupunctuurpunten. Deze kunnen heel specifiek worden gemasseerd, wat de meridiaanmassage nog effectiever maakt. Door het masseren van een meridiaan en de acupunctuurpunten daarop verbetert de doorstroming en kunnen verstoringen worden verminderd, zodat Qi weer vrij door je lichaam kan stromen.

Zou je wel eens een meridiaanmassage willen ondergaan of een voetreflexmassage (met een aanvullende meridiaanmassage), neem dan contact met mij op via linda@voetopia.nl of telefonisch op 06-40696168.